Tři speciální nože do vaší kuchyně

Profesionální kuchaři, ale i ti z vás, kteří si potrpí na pečlivou přípravu budou souhlasit, že jeden kuchyňský nůž na vše nestačí. Různé suroviny vyžadují jiný přístup k jejich porcování a speciální nůž tuto práci velice usnadní. Jaké kuchyňské nože byste měli ve své kuchyni mít?

Nůž na sýr

Nůž na sýr je opatřen speciálně tvarovanou čepelí se zubatým ostřím, který může být zakončený vidličkou. Jeho smyslem je docílit rovnoměrně tenkých plátků, čemuž jeho konstrukce napomáhá. Již od pohledu si lze všimnout otvorů v čepeli. Ty tam jsou od toho, aby se sýr při plátkování na nůž nelepil.

Pro krájení parmazánu lze najít speciální nože s krátkou čepelí a oboustranným ostřím, případně pak nůž na nivu se kterým nakrájíte modré sýry z bochníku.

Nůž na pečivo a chléb

Pro krájení chleba je vhodný nůž na pečivo, který má typickou vlnkovanou čepel. Délka čepele tohoto nože je obvykle mezi 20 a 25 centimetry.

Důvod, proč použít speciální nůž je jednoduchý. Kůrka ostatním nožům tupí ostří. U tohoto typu nože může být ostří jak klasické, tak zahnuté. To je inspirováno samurajskými meči.

Steakový nůž

Stejně jako příprava kvalitního steaku na grilu, i samotné porcování vyžaduje zručnost a správné náčiní. K této činnosti slouží nůž na steak, který má pro jednoduché krájení masa čepel s profilovaným ostřím a tenkou špičkou.

Grilované maso tak nakrájíte jak málo, tak i středně či zcela propečené na rovnoměrné plátky. Při výběru určitě volte kvalitu od výrobců jako je Wusthof, Zwilling nebo F.Dick.

Bookmark this on Hatena Bookmark
Hatena Bookmark - Tři speciální nože do vaší kuchyně
Share on Facebook
Post to Google Buzz
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Livedoor Clip
Share on FriendFeed

Autor: Darky